OMGAAN MET JEZELF

'Ik ervaar zo weinig rust en stilte in mezelf. De rust en stilte die ik wel eens tijdens vakanties of weekends kan ervaren, zou ik ook graag in het dagelijks leven willen vinden, maar hoe doe ik dat?'

'Hoe ga ik om met al die emoties en gedachten ...?'

'Ik reageer meestal snel en automatisch en voel me dan achteraf ongemakkelijk en denk: dit had beter gekund...

'Overdag tijdens mijn werk, studie of dagelijkse bezigheden bouw ik veel spanning op in mijn lichaam en heb last van schouder-, nek- of rugpijn ....hoe kan ik meer lichtheid en vrijheid ervaren in lichaam en geest?'

Er spelen veel krachten in ons leven. Soms is het rustig en hebben we een vakantiegevoel. Op andere momenten zijn er onverwachte en onvoorziene wendingen, waardoor het leven verandert in een onstuimige oceaan en we overspoeld worden door emoties en zorgen en meer stress ervaren dan gezond is. Stress maakt deel uit van het leven, maar soms neemt de stress ongezonde proporties aan. Het hoeft echter niet te betekenen dat we het slachtoffer moeten worden van die grote krachten. We kunnen leren met die krachten te werken en ze te begrijpen. 

Als je leert surfen bijvoorbeeld, dan word je niet midden op zee met je surfplank achtergelaten. Je bouwt het leerproces meestal op vlakbij de kust en leert geleidelijk je balans te bewaren op de plank. 
Er zijn altijd golven op het water, soms zijn ze klein, heel klein en haast niet waar te nemen en soms heel groot. De wind laat de golven in grootte toenemen of weer afzwakken. De golven zijn niet tegen te houden of te beïnvloeden, maar wat je wel kunt, is leren surfen. 

Zo kun je ook leren je balans te bewaren wanneer je overspoeld dreigt te raken door stress en door zorgen die gepaard kunnen gaan met verdriet, woede, pijn of angst.

Mindfulness kan je helpen evenwichtiger in het leven te staan en de golven te trotseren. Het is een vaardigheid die je kunt leren net als surfen en kunt inzetten op dagen dat de wind meezit maar net zo goed op dagen dat de wind tegenzit.

WAT IS MINDFULNESS?

Mindfulness brengt je terug in het opmerken van wat er op dit moment gebeurt, van wat je op dit moment ervaart, zonder het meteen te willen veranderen. 
Je leert met mildheid en opmerkzaamheid naar de situaties in je leven te kijken. Hierdoor zul je stressprikkels en automatische gedachtepatronen sneller herkennen. Je kunt je makkelijker losmaken van zorgen over de toekomst of frustraties over het verleden. Het resultaat is dat je meer rust en balans ervaart in je leven.

Geschiedenis

Deze training is ooit door Jon Kabat-Zinn ontwikkeld in de jaren ‘80 aan de Universiteit van Massachusetts. MBSR betekent: mindfulness based stress reduction. Hij bedacht een aandachtstraining om mensen te leren omgaan met stress, pijn, angst en ziekte. Zijn missie was om deze training een plaats te geven binnen de samenleving en reguliere geneeskunde. Dertig jaar later heeft deze methode haar effectiviteit bewezen en wordt de training aangeboden door bedrijven, ziekenhuizen, GGZ instellingen, scholen en particulieren.

Kijk op de site van University of Massachusetts voor meer achtergrondiinformatie. 

Via deze link vind je meer informatie over wetenschappelijk onderzoek.

WAT KAN MINDFULNESS JE GEVEN?

Je leert in de cursus:

• hoe je rust en helderheid kunt vinden in jezelf
• te ervaren wat je automatische reacties zijn die stress en pijn oproepen en hoe je tot een andere keuze kunt komen 
• stil te staan zodat je kunt ervaren hoe je met jezelf omgaat
• tijd te nemen en te geven aan herstel van lichaam en geest ipv door blijven gaan tot je je grenzen al lang hebt bereikt en veel langer moet herstellen
• beter omgaan met pijn en tegenslag
• dat het nodig is goed voor jezelf te zorgen om ook voor anderen te kunnen zorgen
• je aandacht beter te richten op de taken waar je mee bezig bent
• het ongemakkelijke en onprettige in het leven beter te hanteren
• open te staan voor de mooie dingen die het leven te bieden heeft
• tevreden te zijn en beter met je ontevredenheid om te gaan.

Ik nodig je van harte uit om deel te nemen aan het achtweekse programma. Klik hier om je aan te melden.
 

GESCHIKT VOOR IEDEREEN

Het programma is geschikt voor iedereen. Jong of oud, met pijn en klachten of zonder, student, mensen midden in het arbeidsproces of er even tussenuit, met of zonder gezin. Iedereen kan baat hebben bij mindfulness in zijn of haar leven.

Cursusdata

Klik hier voor de aankomende training, of vraag een training aan.

Kosten

Lees meer over de kosten van de training